Checklist 15 Barang Keperluan Yang Anda Boleh Bawa Pergi Haji

Kini sudah tibanya musim haji bagi umat Islam dari seluruh dunia. Di samping membuat persiapan diri untuk ke rumah Allah, persiapan dari segi kelengkapan dan makanan yang bakal dibawa ke sana juga adalah penting. Selain barang keperluan seperti pakaian dan ubat-ubatan, ini adalah antara 15 barang keperluan yang anda boleh bawa supaya boleh digunakan dalam keadaan tertentu.

15 BARANG BOLEH DIBAWA UNTUK HAJI

1. Wrap plastik

Tiada perkhidmatan wrap disediakan masa nk gi.. so sy gi berempat… sy wrap beg kami. Wrap sy bawak hand luggage past guna. Kami trun madinah… dari madinah ke mekah sy wrap lg.. kali nie.. dgn teman sebilik punya beg kita wrap sama. Nanti bila nk blk malaysia.. ada perkhidmatan wrap disediakan di hotel… tp agak mahal bg sy… sy guna wrap sy bawak tuk wrap beg sy.. n beg jemaah yg memerlukan. p/s – sy beli kat kodai siam… jual brg plastik rege rm30… ( bawak jika perlu)

2. Gaviscon

Gaviscon dan pil chikit taun (asal ada bunyi) – saya ada kena mild gastrik dan sampai rasa mcm tekak panas.. pedih ulu hati…. (mkn gaviscon ok sikit Alhamdulillah). kat sana ada klinik.. tp better bawak ubat yg kita biasa mkn…(bawa jika perlu)

3. Kicap cap kipas udang (penambah selera)

Saya memang suka makan yang cap nie.. kalau tak pun, suka cap lain bawaklah – sesuai dimkn bila2 masa… sy share ngan teman sebilik. Saya masuk dlm plastik.. ikat ngan getah.. pastu wrap ngan surat khabar.. wrap ngan plastik… wrap ngan beg plastik n ikat ngan getah.. balut ngan baju.. agar dia xpecah… sy bawak yg botol kecik. kicap nie dari mesia – madinah – mekah – arafah – mina..habis.. share ngan roomate n jiran bilik sebelah.. dll..ada jual di mekah 17rial botol kecik

4. Selipar jepun

Sangat berguna untuk ke tandas… terutama di arafah n mina. Cerita bab selipar doc kata kalau selipar kita hilang masa solat… pinjam selipar org lain dulu n gi beli selipar lain.. sbb lantai panas kalau kita pijak boleh mengakibatkan kudis panas..suami hilang selipar..semasa di madinah dia berlari nk ke hotel… panas tapak kaki dia kata.. walhal jarak xjauh pun.. sy pulak beli uncang selipar.. masuk selipar dlm uncang.. masuk dlm masjid letak tepi tiang dkt ngan kita(ada rak selipar)

5. Gula Hacks

Saya alami batuk teruk .. so nak kurangkan batuk sy terpaksa mkn gula2… terutama time tawaf n saie.. mkn gula2 xbatalkan wudhuk kecuali mkn time solat….di mekah xada gula2 angin hanya ada gula2 polo..sy bwk strepsil satu kotak… n beri pada yg batuk mcm sy..p/s- beli sebungkus besar.. pack kecik (10biji) boleh sedekah pada yg memerlukan…

6. Mask muka

Beli yang bertali mudah pakai… sana padang pasir.. so ribut pasir tu biasa..n kalau dlm masjid kita dgr org batuk tu. kita tahu dah xjemaah malaysia.. jemaah indonesia. sy bawak sekotak. n beri pada jemaah lain…tp time dlm ihram xleh tutup muka… jgn pakai….kat klinik pun ada.. (bawak kalau perlu)

7. Milo

Ada kat mekah tp mahal n rasa dia lain sikit… bwk jika perlu

8. Kopi o

Arab tak ada kopi yang best… ada nescafe or teh… so kalau minum kopi boleh bawak.. pek nie dah siap gula… so tambah air panas jerk…n kalau nk manis tambah sesudu gula

9. Tali

Dekat mekah pun ada jual 5 rial xsilap… tali tuk jemur baju kat bumbung hotel… ampaian tidak disediakan.. so kita kena buat sendiri…. hanger pun xada dlm hotel.. boleh beli kat mekah or bawak..

10. Sepit baju

Utk sepit baju yg kita cuci…. cuaca sana selalu ribut.. kadang2 ribut pasir so.. kena sepit baju.. beli yg kualiti n besar sikit agar baju dikepit kemas x terbang..

11. Extension wayar

Benda nie penting… jgn luper beli yg pin dua bulat.. tuk plug arab.. kat hotel plug xbyk so bawak benda nie… (ramai yg guna hp usb) so leh cucuk byk n plug tu boleh sambung tuk benda lain beli kat lazada.

12. Power bank dan kipas

Power bank sy ada dua satu yg nie satu lg yg 20,000 mah .. yg nie kecik sy simpan dlm beg.. bwk gi mana2… kipas kecik tu usb.. so nk guna sy cucuk kat power bank.. so boleh guna di mana saja..power bank besar sy bawak masa gi Arafah… mina.. di mina nk charge hp susah plug tinggi.. so guna power bank..ada makcik tu dia tido sebelah sy.. dia nangis.. sy tanya.

13. Bantal angin

Bantal nie boleh dikempiskan.. bila nk guna tiub jerk – ada jual kat daisho.. sgt berguna time di arafah n mina… selain tu kalau rasa bantal hotel xselesa leh letak benda nie.

14. Yoko, minyak angin / balm, pelindung bibir , krim kaki

Di sana cuaca panas kering… dan kita byk berjalan… jgn biarkan tumit pecah.. sbb dah pecah sakit.. n susah nk beribadat terutama tawaf.. pilih produk yg xada alkohol n xada bau wangi..(jgn pakai dlm ihram)… balm ada yg berbau – tp tuk tujuan perubatan xada masalah yoko2 n koyok.- untuk sakit belakang n sendi.

15. Alat timbang beg / safety pin

Alat timbang beg – diperlukan bila nk balik.. agar bagasi xterlebih kg… kalau xbawak boleh timbang kat lobby hotel ( ada timbang). Pin – untuk kecemasan.. beg putus or.. tuk pin belakang tudung or kain ihram .. (kalau bwk.. masuk bagasi) (bawak jika perlu)

*Untuk info yang lebih padat, boleh ke artikel penuh di bawah.

Sumber : Khadijah Ulfah Johari

Recommended for you

  • tips pergi haji tips pergi haji Tak Pernah Daftar Haji, Tapi Dapat Pergi Haji 2 Kali. Ini Kisah Saya

Sumber Asal