RESTAURAN TERKENAL VIRAL KERANA MAKAN TOMYAM BEREMPAHKAN PULUHAN ANAK LIPAS 

SEDAPNYA LUNCH HARI NI MAKAN TOMYAM BEREMPAHKAN PULUHAN ANAK LIPAS

Tengahari tadi Zaira dan suami decide untuk lunch di 1 kedai yang agak femes dengan menu buffet. Kalau tengok gambar, mungkin ramai yang kenal kot.

Tengah syok makan sampailah ke mangkuk yang terakhir, Zaira perasan ada seekor binatang kecik dalam tomyam. Masa tu husnuzon je mungkin binatang tu terbang masuk dalam tomyam. Zaira buang and terdetik untuk tengok kuah tomyam yang Zaira tengah syok hirup tadi tu. Perhati elok2 sebab takut tertukar dengan rempah tomyam. Tapi bila diperhati betul2, jumpa seekor, dua ekor, 3 ekor dan ekor-ekor yang seterusnya?

Zaira pass mangkuk kat husband untuk tengok betul ke semua tu binatang. Sambil2 tu Zaira check saki baki kuah tomyam yang masih panas dalam periuk.. sekor, dua ekor dan banyak lagi lah jumpa… weiiiii… Zaira dan suami dah habiskan kot 1 jug tomyam tu!! 1 jug wei! Entah berapa puluh ekor dah ditelan?

Yang rasa lagi worst, ni bukan binatang biasa2 tauuu tapi anak lipas.. siap ada sesungut! Seriuslaaaa.. teruknya food hygiene kedai ni. Tak padan dengan harga? Zaira memang tahan diri dari muntah je masa tu… sikit lagi nak terkeluar semua isi perut…

Suami bawak mangkuk tomyam yang ada baby lipas tu & tunjuk kat salah seorang pekerja. Muka pekerja tu terkejut habis sambil mintak maaf and offer untuk tukar yang baru. Hmmmm.. Zaira dan suami dah kenyang kottt telan 1 jug tomyam beserta baby lipas, memang tak lah nak telan 1 jug lagi.. kalau tak kenyang pun, tak teringin dah nak makan lagi. Terbayang2 baby lipas duk berenang. Loya tekak! ?

Restoran ni dah bertahun jadi favourite Zaira dan suami tapi rasanya ni yang terakhir kali kot?

Cerita Kedua

Seorang bayi perempuan yang baru dilahirkan ditemui dalam sebuah beg, oleh tiga pekerja kontraktor Alam Flora yang ketika itu sedang melakukan kerja-kerja pembersihan di jejantas Jalan Kampung Pandan off Jalan Imbi, Kuala Lumpur, Ahad lalu.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Shaharudin Abdullah berkata, bayi yang masih bertali pusat itu ditemui di laluan pejalan kaki pada jam 2 petang dalam sebuah beg berwarna hitam.

“Mereka menemui beg berwarna hitam di laluan pejalan kaki di jejantas itu. Pemeriksaan terhadap beg itu membawa kepada penemuan bayi yang dibalut dengan kain batik.

“Anggota Unit Peronda Polis (MPV) yang dimaklumkan mengenai perkara itu bergegas ke lokasi dan membawa bayi berkenaan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk pemeriksaan lanjut,” katanya.

Bayi seberat 2.45 kilogram itu dipercayai dilahirkan dalam tempoh 24 jam sebelum ditemui dan dia kini ditempatkan di Wad Kanak-Kanak HKL sebelum diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk tindakan lanjut.

Kes disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan kerana membuang bayi dan polis meminta orang ramai yang mempunyai maklumat tampi menghubungi Pegawai Penyiasat Inspektor Afrizal Aizat Md Ariff di talian 012-7883138.

Sementara itu pada 10 September lalu, seorang bayi lelaki ditemui di tingkat satu bangunan Terminal Larkin Sentral selepas tangisannya didengari oleh seorang lelaki yang mengunjungi terminal berkenaan pada jam 3.30 petang.

Menurut Pelindung Kanak-Kanak JKM Johor Bahru, Zaid Ikhwan Lim berkata, sebaik mendengar tangisan bayi itu, lelaki terbabit terus menghampiri dan mendapati seorang bayi lelaki ditinggalkan dan memaklumkan penemuan itu kepada pihak polis.

“Ketika ditemui bayi lelaki itu diletak di dalam plastik yang turut mengandungi pakaian kotor. Kami belum menerima laporan rasmi berkaitan kes berkenaan namun mangsa kini mendapatkan rawatan di dalam wad Hospital Sultanah Aminah (HSA),” katanya.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Asisten Komisioner Shahurinain Jais, berkata, pihaknya ada menerima maklumat dari saksi yang menemui bayi tersebut.

“Lelaki itu menemui bayi berkenaan menangis di gerai kosong di tingkat 1 Terminal Larkin, dalam bungkusan plastik merah dan tangan bayi bergerak-gerak di luar plastik.

“Bayi lelaki yang bangsanya masih belum diketahui tidak berpakaian dan hanya diselimuti sehelai baju, manakala urinya masih berdarah dibungkus menggunakan beberapa kemeja-T di dalam plastik sama.

“Pemeriksaan dalam plastik merah itu tidak menemui sebarang dokumen bayi dan mangsa dibawa ke klinik An Nur di terminal itu untuk pemeriksaan sebelum dimaklumkan bayi itu sihat dan tiada sebarang kecederaan pada fizikalnya,” katanya.

Bayi itu dipercayai dilahirkan kurang 24 jam ketika ditemui, dibawa ke HSA untuk pemeriksaan dan mendapatkan rawatan sebelum dirujuk ke JKM.

Mangsa tidak mengalami kecederaan dan dipercayai berbangsa India berdasarkan kulitnya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 317 Kanun Keseksaan kerana meninggalkan dengan niat hendak membuang kanak-kanak berusia kurang 12 tahun dan orang ramai mempunyai maklumat diminta tampil bagi membantu siasatan.

Sumber: Harian Metro